Monitor javítás 2 rész.

LPT- SPI flash égető áramkör

Legtöbb hiba a monitorok esetében, a tápegységben található kondenzátorok kiszáradásából adódik. Az okokat most nem firtatom, lényeg, hogy a kondenzátorok cseréjével javítható. Rakjunk azonos kapacitásút de egy-el nagyobb feszültség tűréshatárral rendelkezőt. pl.: ha volt benne 1000uF 16V akkor kerüljön bele 1000uF 25V. Tovább bírja az esetek nagy részénél, mivel elég határesetre vannak kiszámolva.

Ez szép és jó de vannak olyan esetek, ahol csere után sem működik a monitor, be sem kapcsol holott a tápegység feszültségek megvannak. Ez általában 5V a vezérlésnek és 15-30V között a háttérvilágításnak a feszültsége, típustól függően. Háttérvilágítás hibákat itt nem tárgyalom.

Ebben az esetben, ha a vezérlőpanelon megvan a 3,3V meg az 1,7V (típus függő, esetek 99% -ban nincs gond vele) ami stabilizátorokkal áll elő az 5V-ból, akkor a monitorunk elfelejtette a programját. Igen ez is egy számítógép. Általában található egy controller (proci) a vezérlőpanel közepén, mellette egy 8 lábú flashrom ezt tartalmazza a programot. DVI-VGA csatlakozók közelében is találhatóak típustól függően 8 lábú eepromok de ezek a felbontást tartalmazzák. (ez mondja meg a PC-nek milyen felbontást tud a monitor)

Visszatérve a 8 lábú flashromra (90% ban nyolc lábú, van hogy több de az is flashrom) jellemző hogy 25-el kezdődik a számozásuk, ez tartalmazza a bootloadert, a monitor programját, jegyzi meg a felhasználó beállításait.

Ha a monitor nem indul ez a program sérült, nagy százalékban csak a program. Elég újraégetni az ebben található programot és működik a készülék. Sokszor evvel a hibával akkor találkoztam ha kapott valami egyenetlen tápellátást a monitor, pl.: kontakthibás dugalj a falban, „kiszáradt tápegység”.

Lényeg, hogy ki kell forrasztani a flashromot, szerezni egy eredeti programot egy ugyan olyan típusú monitorból, és beégetni majd visszaforrasztani a vezérlőpanelra a flashromot.

Ehhez a művelethez szükség lesz egy égető áramkörre, aminek két típusát fogom ismertetni itt. Mindkettőt használtam és működnek, nem én terveztem egyiket sem. Linkelni fogok minden hozzávalót, szoftvert. Valamint közzéteszem néhány monitor programját, hogy javítani tudjátok ezeket a típusokat. (az évek során gyűjtöttem össze, vagy kiolvastam, vagy a netről)

Első körben egy LPT-portra csatlakoztatható epromégetőt és programját ismertetem, évekig használtam, hátránya, hogy elavult szoftvere van, csak 32 bites operációs rendszeren működik. Ebben Hirens boot cd mindig segített. 😀 (vagy valami live oprendszert tartalmazó bootolható eszköz) A program shareware, a lincenszfájl még meg van, így fel fogom tenni azt is.

LPT port flashrom égető (tehnikservice.net):

Epromégető LPT

Lpt portos flash égető szoftvere letölthető itt. Mellékelve LG L1742S, LG L1910, LG L1942, LG W2234S, LG L2520 epromtartalma

Használatához (csak 32 bit Windows-al) be kell másolni a IO.dll filet a c:/windows/System32 könyvtárba.

Kapcsolási rajz, nyák, alkatrész lista letölthető itt.

USB-s flash égető CH341A:

Fejlettebb verzió az előzőnél, USB-portra csatlakoztatható és működik a legújabb operációs rendszerekkel.

Nagyon olcsón 1000Ft környékén megvásárolható e-bayen. Az SMD foglalat nem része a kitt-nek. Most már csak ezt használom.

Hozzá való program:

Letölthető itt.

A csomag a driver-t (tudjátok vezetők hajcsárok :D) is tartalmazza, win 10-nél ki kell kapcsolni a driver aláírás ellenőrzést hogy telepíteni lehessen. Ellenőrizve NOD-al nem vírusos mint egyes oldalakon.

Időgép hiba

Mikrokontroller vezérelt digitális órák pontatlanságával foglalkozom ebben a bejegyzésben. Lelőttem a klikkvadász címet az első sorban… 😀

A lényeg, hogy anno domini, építettem egy digitális órát jó nagy LED-es kijelzővel, mert szemüveg nélkül nem látom a sötétben a kicsi kijelzőket rövidlátó vagyok. (nem, nem szódásüveg :D) Ez az óra nem naptár IC-ből olvasgatja ki az időt, hanem maga a mikrokontroller számolja az időt. Ez mind szép és jó, de fiatal és bohó lévén elhanyagoltam azt a tényt, hogy ciklus lefutási idők vannak egy mikrokontroller működése közben, pl. idő telik el amíg frissíti a kijelzőt. A hibát tetéztem azzal hogy delay-eket használtam, nem az elindulástól eltelt időt. (akkor is késne 😀 csak nem ennyit)

Ez elenyészőnek tűnik de egy óra esetében nagyon fontos, mert idő elteltével ezek a parányi idő szeletek összeadódnak és az óránk bizony késni kezd, oly annyira, hogy kompenzálnom kellett 6 óránként fél percet kell hozzáadnom az időhöz így viszonylag pontos, havonta egyszer kell beállítani.

Na most mi van ha teszünk bele egy ébresztő funkciót, mondjuk játszon le néhány akkordot egy számból. Amíg visít a pécészpíkerből a Finale Countdown (remélem érzitek az iróniát) idő telik el, és ezt is lehet kompenzálni. (ha naptár IC-vel csináltam volna akkor,a naptár IC közben szépen gyalogolna előre)

Következtetés -képpen, delay-eket el lehet felejteni, használjunk naptár modult (ez sem pontos), és érdemes szinkronizáltatni az órát időközönként. Ehhez lehet használni egy wifi modult, vagy óra impulzus modult, vagy egy GPS modult. GPS esetében érdekes módon 1 műhold mindig fogható még házon belül is, koordináta számítást nem tud végezni a modul de a pontos idő az jön belőle.

Itt nem fogom részletezni ezeknek a moduloknak a beépítését, leprogramozását, csak az egykori kvázi hibás programomat teszem közzé másoknak okulásul.

Az áramkört is csak linkelem (ezt nem én csináltam de a felépítés azonos)  mivel azok a kijelzők már nem kaphatóak és szemétre szánt játékgépből mentettem ki őket. De elég szép példája annak hogy shift-regiszterekkel hogyan lehet bármennyi kimeneted.

Tehát van egy buszunk amire fel van fűzve az összes shift-regiszter, így csak 3 kimenetet használunk a mikrokontrollerből. Ahány hétszegmens kijelző annyi regiszter. Az ULN 2803 tranzisztor mező azért kell mert ennek a kijelzőnek egy szegmense 6 sorba  kötött LED-ből áll. Az én áramkörömben 12V -ról üzemel. A mikrokontroller TTL szintekkel dolgozik tehát 5V és nem tud akkora teljesítményt illeszteni kell. Ilyen módon felfűzött regiszterekkel annyi kimeneted lehet amennyit meg tudsz címezni adott mikrokontrollerrel. Nem sebesség igényes dolgoknál megfelelő. Némi módosítással reléket is kapcsolgathatsz.

Program:

Itt letölthető.

Ez Bascom-ban íródott és elnézést kérek de nem vittem túlzásba a kommenteket. ATmega 8 a használt mikrokontroller a használt kimenetek a programból adódnak. (nem most készült :D)

A műszer:

Monitor javítás 1 rész.

Nem akartam javításokról írni ún. „know how” megjeleníteni az oldalon, mert ezekkel Dunát lehet rekeszteni, de ami csökkenti a kidobandó veszélyes hulladékok mennyiségét az említésre méltó azt hiszem.

Kínai barátaink megint „segítenek szegény magyaroknak” 😀 (Magyar Vándor) szóval építettek egy kis inverter áramkört 2 LED sorral ami beépíthető a LED sornak megfelelő méretű CCFL (hideg katódos fénycső, régi monitorokba ez adja a háttérvilágítást) csöves monitorba és nem kell kidobni az eszközt, ha nem találsz bele csövet. Az egész kb. 1000Ft e-bajon. Most nem fogom részletezni, hogy a LED-es monitor miért LED-es. Nem, nem LED adja a képet az csak a háttérvilágítás tessék utána járni. (Wikipédia)

Szóval csinálhatsz LED-eset a régi monitorodból. Nemrég rákényszerültem a dologra mivel nem volt hozzá cső.

Műszerészeknek, elektronikában jártas egyéneknek ajánlom a műveletet, aki szétszedett meg összerakott már LCD kijelzőt, ugyanis azt nem úgy gyártják, hogy javítgassuk. (mármint gyárilag, de hát így olcsóbb nem beszélve arról hogy nem kell kidobni )

Így néz ki:

Beépítés közben:


Csodás áramkörünknek van 4 kivezetése (van több de ismétlődik a VCC és a GND ):

  • VCC 30V-ig üzemel
  • GND -test
  • ENA bekapcsoló láb (meg kell keresned a CCFL vezérlő IC típusa alapján ha nincs feliratozva a monitor tápon)
  • BRI fényerő szabályzó láb, az utasítás a fenti zárójelben

CCFL vezérlő IC

Ez nem garancia, hogy alkalmazható bármilyen monitorba, ugyanis vannak olyan monitorok amelyeknek a vezérlése nem egyezik meg ezzel. Előfordulhat, hogy tranzisztorral fordítanod kell a vezérlés polaritásán.

Amit én mentettem meg az enyészettől az egy Acer  H243HX.

Az áramkör így kereshető E-bay-en:

LED Backlight Strip Kit For 24″ inch Update CCFL LCD Screen To LED

Végeredmény:

Kicsit kékes a fénye, de azt hiszem jobb mint megválni tőle.

Elektromos autó

Hát persze, hogy klikk vadász a cím. 🙂 Ha a médiának lehet akkor nekem is …

A fiam elromlott TESCO-ban vásárolt távirányítós autójáról van szó, amit úgy felturbóztam, hogy porosabb talajon driftel 😀

A mostani játékok elektronikájára jellemző, hogy ha egyszer elromlik mehet a kukába, mert javíthatatlan. Ha szétbontod találsz benne egy áramkört aminek a közepén egy műgyantával leöntött paca van, és max néhány ellenállást kondenzátort tartalmaz. A fenti autónál is ez volt. Így fogtam az egész elektronikát és veszélyes hulladéknak leadtam, távirányítóval együtt. Viszont ha már a veszélyes hulladéknál tartunk, volt egy laptop akkumulátorom ami elhalálozott. Tudni kell, hogy ezek az akkuk több cellából állnak és nem egyszerre pusztul el az összes. 1-2 cella benne feladja, és a „védőáramköre” biztonsági okokból letiltja a töltést. Természetesen ennek semmi köze a tervezett elavuláshoz, bárminemű ezzel való összekapcsolása a témának a véletlen műve.  (remélem egyet értetek kedves gyártók) Szétkaptam az akkut, kiszedtem belőle a működő cellákat, és már is volt egy amper-centrikus erőforrásom ingyen. 3,7V cellákról van szó, az autó kapott sorba kötve 3 db-ot az 11,1V. Eredetileg 4db ceruza elemmel működött, az 6V. Hogy, le fog égni majd a motor, igen le fog egyszer ha túl hajtjuk de addig remekül szórakozunk. 😀

Természetesen Arduino pro mini áramkörökkel építettem fel mind az adó, mind a vevő áramkört 1-1 433MHz-n működő adó-vevő modullal virtual-wire osztály felhasználásával. Még a lebegény (légpárnás) készítésének idejéből polcon hevert egy apró szervó motor, ez szabályozza a kanyarodást.  Találkoztam azzal az inkompatibilitási problémával, hogy az Arduio alap szervovezérlési modulja nem kompatibilis a virtual-wire class-al, így ki kellett cserélnem a modult és egy másik szervovezérlési modult használnom. Természetesen mindent mellékelek. És akkor…

Hozzávalók:

L298 motorvezérlő modul

Szervó motor

RF modul adó-vevő 433MHz

Arduino Pro Mini 5V
Arduino Pro Mini 5V 2db

Kapcsolási rajz távirányító:

Távirányító

Kapcsolási rajz autó:

Autó

Működés:

Azt hiszem a működést nem kell különösebben részleteznem. Röviden annyi, hogy a távirányító potméter állását leolvassa az AD átalakító ami a Pro Miniben van ebből generálódik egy szám (ez a kormányállás) ennek a számnak a végére hozzácsapunk egy karaktert 0-> áll, 1->előre, 2->hátra és ez kerül elküldésre.

Az autóban az Arduino modul visszaalakítja ezt a számot és értelmezi. Először szétszedi kormányállásra és irányra, majd a kormányállásból generál egy szervó állást. A többi értelem szerű. Program forráskódjában erősen kommenteltem. Még annyit, hogy a távirányítóban lehet használni az Arduino pro mini butábbik verzióját is amelyben ATmega165 van. Mert olcsóbb. 🙂

Programok:

Letölthető itt.

Végeredmény:

Na meg a videó (részeg sofőrrel) 😀 :

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás