ESP-01 és DHT22 hőmérő (Tasmota)

Szerettem volna készíteni egy online hőmérőt, amely a kinti hőmérsékletet és páratartalmat méri, így született meg ez az eszköz. A modul már fiókban hevert egy ideje, nagy energiabefektetést nem igényel a dolog, programot nem kell írni hozzá, mert már mások megalkották jobban előttem.

ESP-01 + DHT22 hőmérő

Áramkör:

Klikk a képre –> PDF

Tasmota beégetése ESP-01-be:

Az itt ismertetett “programozó” áramkörrel valamint a Tasmota oldalán található Tasmotizer programmal be kell égetni a tasmota-sensors.bin programot. (maga a Tasmotizer is le tudja tölteni)

A Tasmota okos kapcsolós cikkemet elolvasva, végib tudsz menni a hálózati beállításokon.

További beállítások:

Tasmota beállító felületén kiválasztjuk a Configure Other menüpontot majd az első mezőben lévő (template) adatokat kitöröljük és bemásoljuk a következő sort:

{"NAME":"ESP01","GPIO":[1,1,1,1216,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":18}

Mentés gomb megnyomása után a Configure template menüpont alatt a GPIO 3 kimenetet beállítjuk AM2301 hőmérő szenzor adatainak fogadására. Az AM2301 kompatibilis a DHT22 szenzorral. A GPIO 3 nem más mint az ESP-01 Rx kommunikációs bemenete, szerencsére használható más bemenetnek is, ugyanis ha GPIO 2 vagy GPIO 0 lábra kötnénk a DHT22 szenzor kimenetét, annak 10K-s felhúzó ellenállása megzavarja az ESP-01 elindulását. (bootolását ha úgy tetszik)

Mentés gomb megnyomása után a a fő oldalon megtekinthetjük az aktuális hőmérsékletet, páratartalmat és a vízkicsapódás hőmérsékletét is kiszámolja a modul.

Ezzel a lépéssel lényegében meg is vagyunk a hőmérőnkkel már csak dobozolni kell és mehet egy telefonos töltővel egy kültéri konnektorba. Esőtől védett helyre telepítsük.

Mért értékek megjelenítése honlapon:

A honlapon való megjelenítéshez való szkriptek innen letölthetőek:

homero.zip

Olvassel.txt-ben részletezem a beállításokat és a scriptek módosításait hogy nálad is működjön.

Végül képgaléria:

Megosztás: